
Ett samliv i reform - normer kring sexualitet och föräldraskap
Umepride 2023 pågår 29 september till 1 oktober. Funktionsrätt Västerbotten är så stolta och glada att återigen, i samarbete med Umepride presentera ett samtal som lyfter frågor om sexualitet och funktion.
Fredag den 29 september klockan 19.00 på Umeå Folkets Hus kan du lyssna till Camilla Björnehall, Frida Myrsten och Linn Mari Nilsson i ett samtal om att leva ett liv där andras tolkningar av lagar, regler och riktlinjer avgör vilket liv du kan leva. Om att bli sambo med den du älskar men i samma stund bli av med det stöd du tidigare beviljats från hemtjänsten. Eftersom den i förhållandet utan normbrytande funktionalitet förväntas göra det du inte kan eftersom sambosar ska ta hand om varandra. Om att nekas IVF-behandling om en av föräldrarna hade en funktionsnedsättning, eftersom den inte anses kunna vara en fullgod förälder.

Funktionsrätt Västerbotten söker verksamhetschef
Funktionsrätt Västerbotten är en länstäckande paraplyorganisation som samordnar funktionshinderrörelsen i Västerbotten. Samverkan sker på medlemsföreningarnas villkor och har till syfte att stärka och underlätta det gemensamma intressepolitiska arbetet inom hela länet.
Nu söker vi en Verksamhetschef till vårt team, bestående av 14 medarbetare som alla brinner för solidaritet, jämlikhet och full delaktighet!
Dina arbetsuppgifter
Ditt uppdrag är att leda och utveckla organisationens intressepolitiska arbete och utveckling av nätverk och vara en kraft för funktionsrätt och mänskliga rättigheter som en del av regional utveckling. Vidare kommer du tillsammans med teamet att skapa förutsättningar och genomdriva projekt inom området mänskliga rättigheter. En stor del av rollen innefattar samverkan och samarbete med Västerbottens offentliga aktörer och parter samt att driva verksamhetsutveckling och strategiutveckling inom såväl regional utveckling som hälso- och sjukvård.
Din agenda handlar om att stötta, bygga strukturer och samordna medlemsföreningarnas gemensamma önskemål och vilja. Verksamhetschefens arbete är även att på ett prestigelöst sätt arbetsleda personal såväl inom Funktionsrätt Västerbottens ordinarie verksamhet som projekt.

Funktionsrätt Västerbotten söker verksamhetsutvecklare till funktionsrättsprojekt
Vi söker en verksamhetsutvecklare på 50% till ett treårigt funktionsrättsprojekt. Projektet genomförs i ett samarbete mellan Rättighetscentrum Västerbotten, Funktionsrätt Västerbotten och Västerbottens museum. Du kommer att ingå i ett projektteam på cirka fem personer som kommer att arbeta med genomförande av projektet. Du kommer att ha din kontorsplats hos Funktionsrätt Västerbotten på Mariehem i Umeå.
Projektet kommer att fokusera på opinionsbildning som verktyg för att förebygga diskriminering som har sin grund i funktionsnedsättning och funktionshinder i Västerbottens län. Projektet ska kartlägga, samla in berättelser och kunskap om livsvillkor bland personer som lever med normbrytande funktionalitet i Västerbottens län. Ditt ansvar är att främst att skapa och forma en utvecklingsinriktad tankesmedja för funktionsrätt här i Västerbotten. Du kommer även vara ansvarig för samspelet mellan funktionsrättsrörelsen och projektet.
Ett gott liv för alla - En dag om mänskliga rättigheter
Varmt välkommen till en dag med fokus på mänskliga rättigheter, sociala innovationer, socialt entreprenörskap, rörelserikedom, hållbart odlande och mycket mer.
Tema för dagen: ”Ett gott liv för alla”. Dagen sker i anslutning till SEE-veckan som äger rum i september, vecka 38, varje år.
Arrangörer: Projekt Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten i samverkan med InnovationX och Mötesplats Stöcke.

Gör funktionsrättskonventionen till lag!
Vi har tillsammans med en lång rad stora organisationer inom civilsamhället ställt oss bakom Unga Reumatikers namninsamling ”Gör funktionsrättskonventionen till lag!”.
Den fjärde december 2008 ratificerade Sveriges regering FN:s Konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt det fakultativa protokollet. 15 år senare har konventionen fortfarande inte blivit lag, detta behöver ändras. Vi kan inte vänta längre!
I funktionsrättskonventionen finns 50 artiklar som Sverige behöver förhålla sig till, samt ett tillhörande fakultativt protokoll med 18 artiklar. Dessa artiklar har Sverige åtagit sig att följa när regeringen valde att ratificera konventionen. Sverige har tagit ett första steg mot att stärka personer med funktionsnedsättnings rättigheter, men varför har inte konventionen blivit till svensk lag?

Kansliets öppettider i sommar
Funktionsrätt Västerbottens kansli stänger för semester från och med måndag 3 juli till och med söndag 6 augusti. Från och med måndag den 7 augusti har kansliet öppet som vanligt igen.
Trevlig sommar!

Funkislivet på 40-talet
Nätverk Unga vuxnas podd Funkisliv utan filter har släppt ett nytt avsnitt. Från att bli spolade i gemensamma duschsalar till att ha egna personliga assistenter. Hur har villkoren för funktionsnedsatta ändrats sedan 40-talet? Lyssna på forskaren och etnolog Christine Bylund om alla intressanta och vetenskapliga perspektiv på funkismänniskan och dennes vardag.

Allas rätt till hälsa- temadag
Hjälteföreningen bjuder in till temadagen Allas rätt till hälsa, 11 maj klockan 9.00-12.00 på Nolia, lokal Miskovsky/Lustig. Temadagen vänder sig främst till tjänstemän och politiker, representanter för föreningar och anhöriga som jobbar mot människor med funktionsnedsättning, framförallt intellektuell funktionsnedsättning.
Anmälan senast den 9 maj.

Prova elinnebandy med Ume Wolfs
I samband med Parasport Challenge, anordnar Umeå Parasportförenings lag Ume Wolfs ett ”prova-på”-tillfälle. lördag den 13 maj 13.00-15.00 i Dragonhallarna mittemot Nolia
- Välkommen att prova på en fartfylld, energigivande parasport som utvecklar dina sinnen, hälsar Rickard Dahlgren, tränare Umeå Parasportförening
Läs mer om hur du anmäler dig här.

Funktionsrätt Västerbotten söker ekonomi- och löneassistent
I arbetet som ekonomi- och löneassistent kommer du arbeta i nära samarbete med två kollegor inom lön och ekonomi och vara en av 12 tjänstepersoner som arbetar vid kansliet i Umeå. Du har även en stödjande och rådgivande roll gentemot regionchef. Arbetet innebär bland annat löpande redovisning, fakturahantering, rådgivning, budget och bokslut för såväl kunder som Funktionsrätt Västerbotten. Vi söker dig som är serviceminded, strukturerad och lösningsorienterad. Arbetet utförs främst i programmen Visma eEkonomi, Kontek samt Officepaketet.
Sista ansökningsdag 7 maj 2023.

Rättighetscentrum Västerbotten söker metodutvecklare till funktionsrättsprojekt
Rättighetscentrum Västerbotten är en antidiskrimineringsbyrå som arbetar för lika rättigheter och möjligheter och mot diskriminering. Byrån har i uppdrag att förebygga diskriminering genom utbildning, information och opinionsbildning.
Sensus Studieförbund region Norrland är Rättighetscentrum Västerbottens uppdragsgivare. Sensus bedriver folkbildningsverksamhet med fokus på livsfrågor, rättighetsfrågor och hållbarhetsfrågor.
Rättighetscentrum Västerbotten söker nu en metodutvecklare till ett treårigt funktionsrättsprojekt.

Funktionsrätt visar Viktor Johanssons film Windows på Ögonblicksteatern
Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till visning av Viktor Johanssons film Windows på Ögonblicksteatern (Västra Strandgatan 7 B i Umeå)
20 april klockan 18.00-20.30
Filmen introduceras av Viktor som även finns på plats för samtal efter visningen. Vi bjuder på popcorn

Biblioteken är för alla -men funkar de för alla?
Folkbiblioteken i Umeå kommun bjuder in till en öppen träff på Umeå stadsbibliotek i Väven den 23 april klockan 11.00-13.00 med frågan: Hur fungerar biblioteken för dig som har en funktionsnedsättning? Kom och berätta.
- Vi som arbetar på folkbiblioteken i Umeå kommun vill veta vad du tycker om biblioteken.
Vilka behov och önskemål har du?
Hur kan biblioteken bli bättre för dig som har en synlig eller osynlig funktionsnedsättning?, säger Åsa Zetterström, Bibliotekarie

Nu finns samtalet Vem tar bollen? som podd - Ett samtal om vägen till en jämlik scenkonst
På världsteaterdagen 27 mars släpptes det fina och viktiga samtalet Vem tar bollen? som podd. Ett samtal om vägen till en jämlik scenkonst som vi presenterade tillsammans med Festival Normal under festivalen 8-10 december 2022

Dags att anmäla ombud till Funktionsrätt Västerbottens årsmöte 2023
Den 6 maj 2023 är det dags för Funktionsrätt Västerbottens årsmöte. Vi fortsätter att ha mötet i hybridform med möjlighet att vara med fysiskt eller digitalt utifrån vad som passar dig som ombud bäst. Den fysiska platsen är i år Skellefteå och Medlefors folkhögskola. Tiden för mötet är klockan 13.00-15.00. Dagen inleds med en föreläsning innan lunch. Exakta detaljer om årsmötet kommer fyra veckor innan mötet tillsammans med kallelse och handlingar.

Ger sig ut i Västerbotten för att möta personer som inte får det de egentligen har rätt till
Nu är det dags för de två projektmedarbetarna i projektet Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten, Caroline Täljeblad och Elin Åberg, att börja ge sig ut i Västerbotten för att möta personer som inte får det de egentligen har rätt till om man läser funktionsrättskonventionen.
- Vi söker dig som inte fått dina rättigheter tillgodosedda. Du som bär på en berättelse som visar på att bedömningar och beslut inte har sin utgångspunkt i Funktionsrättkonventionen, säger Elin Åberg.

Digital lansering av patientföreträdarutbildningen
Funktionsrätt Sverige bjuder in till den digitala lanseringen av Patientföreträdarutbildningen.
Syftet med den nya utbildningen är att vi som företräder större grupper av patienter ska bli kunnigare, vassare och mer professionella. Förhoppningen är att bättre kunna bidra till utvecklingen av god och nära vård.
Det blir också ett panelsamtal som arrangeras i samverkan med SKR, Nära Vård. Samtalet handlar om patienternas betydelse för utveckling av nära vård.

Årets första av totalt åtta morgonföreläsningar där mänskliga rättigheter står i centrum.
Länsstyrelsen i Västerbotten bjuder in till årets första föreläsning i föreläsningsserien Rättighetsmorgon. I serien uppmärksammas frågor med koppling till social hållbarhet och särskilt till mänskliga rättigheter.
Länsstyrelsen kommer under året ta upp frågor som de arbetar med i Länsstyrelsens regeringsuppdrag inom; mänskliga rättigheter, Agenda 2030, barnrätt, nationella minoriteter, funktionshinderpolitiken, personligt ombud, demokratifrågor och medborgarskapsceremonier.

Digitalt möte med Utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16)
Funktionsrätt Sverige har bjudit in utredningen om drivkrafter och möjligheter i försörjningsstödet (S 2022:16) för att få veta mer om uppdraget samt berätta om vår målgrupp, dela erfarenheter och ge inspel till utredningen. Någon eller flera representanter från din länsorganisation är välkomna att delta.
I juli förra året tillsattes den utredning som just nu undersöker hur arbetsmöjligheterna kan öka för personer som får försörjningsstöd, samt hur långvarigt bistånd kan brytas. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2024.

Var med på lanseringen av rapporten Mer utsatta än andra
Stiftelsen Allmänna Barnhuset i samarbete med MFD - Myndigheten för delaktighet, släpper en ny rapport om våld och övergrepp mot barn med funktionsnedsättningar. Rapporten heter Mer utsatta än andra och är en fördjupningsstudie till Unga, sex och internet efter #metoo, som lanserades 2021.