Ger sig ut i Västerbotten för att möta personer som inte får det de egentligen har rätt till

Nu är det dags för de två projektmedarbetarna i projektet Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten, Caroline Täljeblad och Elin Åberg, att börja ge sig ut i Västerbotten för att möta personer som inte får det de egentligen har rätt till om man läser funktionsrättskonventionen.
- Vi söker dig som inte fått dina rättigheter tillgodosedda. Du som bär på en berättelse som visar på att bedömningar och beslut inte har sin utgångspunkt i Funktionsrättkonventionen, säger Elin Åberg.

Projektet Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten besöker Funktionsrättsrörelsen Lycksele för att berätta om projektet, få höra hur rörelsen jobbar och vilka utmaningar de ser i samhället genom kontakt med medlemmar och deras möjligheter att leva ett liv som andra utifrån sina förutsättningar,.
Foto: Mari Johansson.

De kommuner projektet kommer att vara verksamma i är Skellefteå, Lycksele, Robertsfors och Storuman.
- Valet av kommuner grundar sig bland annat i att vi vill ha en geografisk spridning över länet. Kust, fjäll, inland och en blandning mellan större och mindre kommuner kombinerat med de ingångar vi har i funktionsrättsrörelsen, berättar Elin.

Personer som vill dela med sig av sin berättelse blir Intervjuad av Elin och/eller Caroline. personen berättar om den situationen där hen inte fått sina rättigheter tillgodosedda. Det kan vara till exempel en skolgång som inte fungerar eller att inte anses ha rätt till färdtjänst trots att personen har det om tolkningen görs utifrån en helhetsbild.

- Berättelserna kommer omformuleras till ett case i varje kommun. Från berättelserna kommer vi kunna identifiera dels en problemformulering (exempelvis färdtjänst) dels vilka offentliga aktörer som är relevanta att rikta insatserna till, vilka aktörer som arbetar med det ”problem” som identifierats i kommunen, säger Elin. 

Tillsammans med kommunerna tittar Elin och Caroline på organisatoriska mellanrum och hur de kan täppas igen så att människor slipper falla mellan stolarna. Fokus är främst på barn och unga. Utifrån de behov kommunerna själva ser skapas skräddarsydda utbildningar som stärker upp organisationen.

 I sökandet efter berättelser var Lycksele fört ut att få besök.

- Vi har träffat den lokala Funktionsrättsrörelsen för att berätta om projektet, få höra hur rörelsen jobbar och vilka utmaningar de ser i samhället genom kontakt med medlemmar och deras möjligheter att leva ett liv som andra utifrån sina förutsättningar, säger Elin.

Och fortsätter.

- Det är en ynnest att få jobba med mänskliga rättigheter på det här sättet som vi gör i det här projektet. Tack vare att vi är tre parter, Region Västerbotten, Länsstyrelsen och civilsamhället via Funktionsrätt Västerbotten, får vi ett helhetsgrepp kring funktionsrättsfrågorna.

Vill du dela med dig av en berättelse?

Ta kontakt med Elin eller Caroline

Elin Åberg
E-post elin.aberg@funktionsrattvasterbotten.se
Telefon : 072-029 00 04

Caroline Täljeblad

E-post Caroline Täljeblad caroline.taljeblad@funktionsrattvasterbotten.se
Telefon 072-045 00 04

Föregående
Föregående

Dags att anmäla ombud till Funktionsrätt Västerbottens årsmöte 2023

Nästa
Nästa

Digital lansering av patientföreträdarutbildningen