Digitalt lunchseminarie 12 mars - “Är det här hemma nu?”
mars
12

Digitalt lunchseminarie 12 mars - “Är det här hemma nu?”

Varmt välkommen att delta i dagens rätt, en serie digitala lunchseminarier om mänskliga rättigheter som anordnas av länsstyrelserna i de fem nordligaste länen.

 

Årets första dagens rätt sker den 12 mars på temat ”Är det här hemma nu?”. Denna gång får vi besök av och information från:

  • Mikael Ståhl, utredare Myndigheten för Delaktighet (MFD) som kommer att prata om ”Vad krävs för att stärka skyddet av de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning?”’

  • Åsa Kempe på Bris som kommer prata om  rapporten "Är det här hemma nu?", där vi får veta mer om röster från barn som bor i familjehem, om hur de påverkas av sin placering, vilka brister det finns samt önskemål om hur de vill bli bemötta.

 

För vem? Yrkesverksamma som möter familjehemsplacerade barn inom socialtjänsten, i skolan eller under fritiden eller andra som är intresserade.

 

Mer information och anmälningsformulär hittar du här: Dagens rätt: Är det här hemma nu? | Länsstyrelsen Västerbotten

 

”Dagens rätt” består av korta, digitala seminarier med start kl. 12:10 och avslut strax innan kl. 13, där tanken är att deltagarna ska kunna hämta lunchen (om en vill), koppla upp sig vid sin egen dator och ta del av aktuell kunskap om mänskliga rättigheter och dess utmaningar i Sverige. Nästa dagens rätt är den 9 april och sedan fortsätter serien den 7 maj, 11 juni, 10 september, 15 oktober, 12 november och 3 december.  

 

Vid frågor, kontakta annika.jonsson@lansstyrelsen.se.

Visa evenemang →
Rättighetsmorgon 1: Tema HBTQI - 6 mars
mars
6

Rättighetsmorgon 1: Tema HBTQI - 6 mars

Välkommen att delta vid första av totalt åtta morgonföreläsningar arrangerade av Länsstyrelsen Västerbotten där mänskliga rättigheter står i centrum.

Arrangemanget är en del av föreläsningsserien Rättighetsmorgon. I serien uppmärksammar vi frågor med koppling till social hållbarhet och särskilt till mänskliga rättigheter. Vi kommer under året ta upp frågor som vi arbetar med i Länsstyrelsens regeringsuppdrag inom; mänskliga rättigheter, Agenda 2030, barnrätt, personligt ombud och integration.

 

Varje föreläsning är totalt 1 timme, första torsdagen i mars, april, maj, juni, september, oktober, november och december, med undantag för maj, mellan klockan 8-9. Föreläsningarna är digitala och arrangeras av Länsstyrelsen Västerbotten tillsammans med två tillfrågade gäster. Syftet med denna digitala föreläsningsserie är att uppmärksamma och öka kunskap kring aktuella frågor, ämnen, rapporter och forskning. Vid varje föreläsningstillfälle får du möjlighet att lyssna på en forskare och en röst från idéburen sektor.

 

Temat för den första föreläsningen är ”HBTQI” och där vi får lyssna till:

  • "FLORIS- Ett forskningsprojekt kring ökad inkludering för äldre HBTQ+ personer inom äldreomsorgen" - Anna Bratt, docent i Psykologi, psykolog, universitetslektor, Linnéuniversitetet i Växjö.

  • "HBTQI+ i sexualundervisning" - Amanda Källmark, projektledare, RFSU.

 

Datum: Torsdag 6 mars

Tid: Klockan 08.00-09.00

Plats: Digitalt

 

Läs mer och anmäl dig via Länsstyrelsen Västerbottens hemsida Rättighetsmorgon del 1 av 8 | Länsstyrelsen Västerbotten. Sista anmälningsdag är tisdag 4 mars och länken skickas ut dagen innan föreläsningen.

 

Sprid gärna inbjudan vidare till personer i dina nätverk du tror kan vara intresserad.

Visa evenemang →
 Att bli vuxen - erfarenheter av att gå från ung till vuxen med rörelsehinder
feb.
18

Att bli vuxen - erfarenheter av att gå från ung till vuxen med rörelsehinder

Att bli vuxen - erfarenheter av att gå från ung till vuxen med rörelsehinder

Länk till Zoom

Caroline Andersz är doktorand vid Institutionen för socialt arbete på Marie Cederschiöld högskola sedan år 2022.

Hon har särskilt intresse för frågor som rör delaktighet i samhällslivet, förutsättningar att styra sitt eget liv samt förberedelser inför vuxenlivet. Hennes förhoppning är att bidra med vardagsnära forskning som både samhälle och personer med funktionsnedsättning kan dra nytta av.

Forskningsprojektet Att bli vuxen – erfarenheten av övergången från ung till vuxen med rörelsehinder ska bidra till att öka kunskapen om vuxenlivet för personer med rörelsehinder utifrån deras egna erfarenheter.

Övergången från barn till vuxenlivet är en period som innebär många förändringar, oberoende om man har en funktionsnedsättning eller inte. Att leva med funktionsnedsättning bidrar med faktorer som kan göra övergången till vuxenlivet än mer komplex.
Kunskapen om övergången till vuxenlivet för personer med rörelsehinder är begränsad. Detta projekt fokuserar särskilt på barriärer och möjliggörare för övergången till vuxenlivet enligt personer med rörelsehinder. Avhandlingsprojektet bygger på intervjuer med personer med rörelsehinder i åldern 15–50 år.

Vid seminariet den 18 februari kommer Caroline att presentera preliminära resultat från detta pågående avhandlingsprojekt och bjuder in till gemensamt samtal om hur vi kan förstå villkoren för personer med rörelsehinder i övergången från ung till vuxen.

Arrangör: Umeå centrum för funktionshinderforskning (UCFF)

Evenemangstyp: Seminarium

Caroline Andersz, doktorand vid Institutionen för socialt arbete på Marie Cederschiöld högskola

Kontaktperson

Jens Ineland

Visa evenemang →
Från 21 december till 6 januari har kansliet stängt för julledighet
dec.
21
till 6 jan.

Från 21 december till 6 januari har kansliet stängt för julledighet

Vinterbild på snätäckt gren.

Kansliet stänger kl. 16.30 fredag 20 december och öppnar som vanligt igen kl. 8.30 tisdag 7 januari.

Vi vill passa på att tacka för ert engagemang under 2024 och önskar er ett fint avslut på året.

Kansliet har haft många besökare under året och konferensrummen har använts flitigt till styrelsemöten, studiecirklar och andra medlemsaktiviteter. Detta tycker vi så klart är väldigt trevligt och glädjande att lokalerna kommer till nytta.

Vi blickar så sakteliga fram emot ett nytt år med nya utmaningar och många mer trevliga möten.


//Personalen på kansliet

Visa evenemang →
Inbjudan till webbinarium  om att leva med förvärvad hjärnskada, projektet NKFH och LSS
dec.
3

Inbjudan till webbinarium om att leva med förvärvad hjärnskada, projektet NKFH och LSS

Hjärnkraft bjuder in till kostnadsfritt webbinarium på internationella funktionsrättsdagen den 3 december. Vad innebär det till exempel att få och leva med en hjärnskada? Räknas alla skador mot huvudet som hjärnskador? Vilket stöd kan man få från Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft och från samhället i övrigt? 

 Du är välkommen på webbinarium om att leva med förvärvad hjärnskada, projektet NKFH och LSS, tisdagen den 3 december. Läs mer i programmet nedan. Du anmäler dig via länk eller qr-kod nedan.

Program 

09.00 – 09.25 LSS, Lag om stöd och service 

Vem kan få stöd av LSS och vilket stöd erbjuder den lagstiftningen personer med hjärnskada? Vilka problem ser vi med lagstiftningen? 
Anna Barsk Holmbom, ordförande Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft 

09.25 – 09.40 Hjärnskakning

Vad är det och vad ska man göra om man drabbas av det? 
Gustav  Hallberg och Daniel Amir, Hjärnskakningsguidens redaktör respektive grundare. 

09.50 – 10.05 Nationellt kompetenscentrum förvärvad hjärnskada, hjarnskada.se 

Ingela Ljunggren Törnblad, projektledare för NKFH informerar om projektet och webbplatsen som är öppen för alla intresserade.  

10.05 – 10.15 Frågor och avslutning 

 

Anmälan

Anmäl dig senast den 29 november. https://forms.office.com/e/FyVJ4wKJEx 

Varmt välkommen!

Mer info?

Vill du veta mer kan du gärna mejla din fråga till info@hjarnkraft.se eller ringa förbundskansliet på tel 08-447 45 30.

Vad är internationella funktionsrättsdagen?

FN beslutade 1992 att inrätta en årlig dag för att öka medvetenhet om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. 2006 beslutade generalförsamlingen om att anta konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Öppet hus i Sundvall

Tillsammans gör vi skillnad. Möt Cecilia Boestad, förbundssekreterare och Lotta Näslund, föreningsutvecklare och Nicklas Mårtensson ordförande för Funktionsrätt bland andra. Det är öppet hus på Clarion Hotel på Skeppargatan 9 i Sundsvall den 3 december klockan 13:00 – 18:00.

Läs hela programmet här: Funkisdagen-3-december-Clarion-Hotell-Sundsvall

Konferens

På internationella funktionsrättsdagen arrangeras också konferensen Människovärde och delaktighet – med särskilt fokus på individuella stöd för personer med funktionsnedsättning. Klicka på länken för mer information om konferensen:

https://www.mfd.se/material/evenemang/manniskovarde-och-delaktighet-med-sarskilt-fokus-pa-individuella-stod-for-personer-med-funktionsnedsattning/

Visa evenemang →
UCFF seminarium Emil Erdtman: Universell utformning i praktiken: förståelse, genomförande och samskapande
nov.
26

UCFF seminarium Emil Erdtman: Universell utformning i praktiken: förståelse, genomförande och samskapande

Umeå Centrum för funktionhinderforskning arrangerar ett webbinarium med Emil Erdtman den 26 november, kl. 13.00 - 14.30. Erdtman disputerade vid CERTEC, Lunds tekniska högskola, våren 2024 och är nu verksam vid Independent Living Institute. 

 

Universell utformning i praktiken: förståelse, genomförande och samskapande

 

Webbinariet genomförs på Zoom:  https://umu.zoom.us/j/5485943147

Visa evenemang →
Vem bestämmer - Praktiker för funktionsrätt, egenmakt och inflytande
maj
14

Vem bestämmer - Praktiker för funktionsrätt, egenmakt och inflytande

Den 14 maj 13.00-16.30 bjuder Umeå Centrum för Funktionshinderforskning ( UCFF) i samarbete med Umeå Stadsbibliotek in till workshopen


Vem bestämmer?
- Praktiker för funktionsrätt, egenmakt och inflytande

 

Ett övergripande syfte med eftermiddagen är erfarenheter av och metoder/strategier för makt och inflytande och hur makt och inflytande kan stärkas.

 

Vi kommer att röra oss mellan strategisk nivå, verksamhetsnivå och funktionsrättaktivism.

 

Workshopen hålls i Upplev Multisal, Plan 4, Väven, Umeå.

 

Mer information kommer på UCFF:s hemsida https://www.umu.se/umea-centrum-for-funktionshinderforskning/

Du kan även anmäla dig direkt här: https://forms.office.com/e/jva4m6rZ1k

Läs infoblad här (PDF, öppnas i nytt fönster)

Visa evenemang →
Medlemsmöte Funktionsrätt Västerbotten
feb.
4

Medlemsmöte Funktionsrätt Västerbotten

Välkommen till medlemsmöte
Tid: 2024-02-04 kl 10.00-15.00
Plats: Funktionsrätt lokal Älgen
Vi bjuder på lunch, meddela om du har specialkost.

Vi i styrelsen vill med detta möte ge medlemsföreningarna utrymme och möjlighet att, utifrån årsmötesbeslutet i augusti -23, jobba med en ny färdplan för funktionsrättsrörelsen i Västerbotten.

Målsättningen med medlemsmötet är att besluta om val av arbetsgrupp som ska utreda frågan om ny färdriktning och konsekvensanalys i enlighet med motion 1.

Förslag till färdplan ska, om möjligt, presenteras på årsmötet i maj.

Föreningarna har möjlighet att anmäla 1 representant och 1 ersättare. Anmälan sker till Maria Sjöström på mail: maria.sjostrom@funktionsrattvasterbotten.se.

Senaste datum för anmälan är 28/1. Glöm ej att anmäla specialkost eller behov av annan anpassning.

Varmt välkommen på medlemsmöte

/Styrelsen Funktionsrätt Västerbotten

Visa evenemang →
Extra årsmöte
jan.
17

Extra årsmöte

Plats: Digitalt möte. Länk för mötet skickas ut 2024-01-15. 

Datum: 2024-01-17 

Tid: 19.00-20.00 

Vi kallar till ett extra årsmöte med anledning av ett fyllnadsval av Ordförande fram till ordinarie årsmöte.

Den 17 januari 2024 hålls ett extra årsmöte för att formalisera vår ordförande gentemot Swedbank. Mötet sker digitalt. Tiden för mötet är klockan 19.00-20.00. Länk till det digitala mötet skickas till anmälda ombud 2 dagar innan årsmötet.   

  

Ombud till årsmötet  

Vi vill ha anmälan av maximalt två ombud från vardera medlemsförening till det extra årsmötet senast 11 januari 2024. Skicka namn och kontaktuppgifter, inklusive e-postadress, till  susanne.eilertsen@funktionsrattvasterbotten.se och maria.sjostrom@funktionsrattvasterbotten.se för att anmäla ombud. 

Visa evenemang →
Från 22 december 2023 till 7 januari 2024 har Funktionsrätt Västerbottens kansli stängt för julledighet
dec.
22
till 7 jan.

Från 22 december 2023 till 7 januari 2024 har Funktionsrätt Västerbottens kansli stängt för julledighet

Vinterbild.

Kansliet stänger kl. 16.30 torsdag 21 december och öppnar som vanligt igen kl. 8.30 måndag 8 januari.

Vi vill tacka för engagemanget under 2023 och önskar er ett fortsatt fint avslut på året.

Kansliet har haft ett år med många besökare och konferensrummen har gått varma med fysiska möten vilket varit väldigt trevligt. Det är härligt att folkrörelsen är tillbaka i sina lokaler. Hybridmöten fortsätter att vara allt mer vanligt, då kan personer delta oavsett dagsform eller avstånd.

Vi har utökats med ny personal och i och med det ny energi i arbetslaget.

Projektet Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter har gått in på sitt tredje år. Efter insamling av personliga berättelser så har projektgruppen identifierat 4 faktorer i deltagande kommuner. Åtta workshops utifrån dessa faktorer är planerade med förvaltningscheferna i de deltagande västerbottniska kommunerna. I vår planeras att produceras en film samt en slutkonferens därefter. Mer om projektet som ägs av Region Västerbotten med Funktionsrätt Västerbotten och Länsstyrelsen Västerbotten som samarbetspartners, kan du läsa här.

Under året har projektet Rättigheterna är våra startats upp som hålls som ett samarbetsprojekt med Rättighetscentrum Västerbotten och Västerbottens museum. Under hösten blev projektgruppen fulltaliga och består nu av tre projektmedarbetare. Rättigheterna är våra fokuserar på opinionsbildning som verktyg för att förebygga diskriminering som har sin grund i funktionsnedsättning och funktionshinder i Västerbottens län. I år har insamling av berättelser påbörjats och den blivande tankesmedjan är i planeringsstadium. Du kan läsa mer om projektet här.

Vi avslutade året med att fira att vi i år funnits i 60 år och firade detta med våra medlemsföreningar och samverkanspartners den 13 december på Umeå Folkets Hus.

Återigen stort tack för ert engagemang! Vi önskar föreningar och samarbetspartners en God jul och gott nytt år!


//Personalen på kansliet

Visa evenemang →
Funktionsrätt Västerbotten 60 år
dec.
13

Funktionsrätt Västerbotten 60 år

Funktionsrätt Västerbotten fyller 60 år

Detta ska firas onsdagen 13 december på Umeå Folkets hus, Vasaplan, Skolgatan 59. 

Vi inbjuder två representanter från varje medlemsförening i Västerbottens län för att fira händelsen. Inbjudan till dagtidsprogrammet har även gått ut till våra externa samverkanspartners.

På dagen firas det med bubbel och tårta på Studion Folkets Hus i Umeå.

Då har ni bl.a. möjlighet att lyssna till Niklas Mårtensson, ordförande Funktionsrätt Sverige. 

På kvällen bjuds det på middag på Äpplet, Folkets hus i Umeå. Det blir även underhållning av Spring Lane med Marcus Silva. 

Sista anmälningsdag torsdag 23 november 

Anmälan till 
info@funktionsrattvasterbotten.se, ange eventuellt behov av tolk samt allergier/specialkost.

Med hopp att vi ses på en trevlig eftermiddag och kväll  

Istället för presenter ge gärna en gåva till Läkare utan gränser 
https://lakareutangranser.se/stod-oss/ge-en-gava  

Program dag:

14.00 Kaffe, bubbel och tårta 
14.30 Välkomnande av vice ordförande Sven-Olof Edvinsson 
14.40 Föreläsning av Niklas Mårtensson: Funktionsrättrörelsens framväxt och utmaningar/utveckling framåt. 
15.20 Vikten av samverkan, Kenneth Andersson  
15.40 Avrundning 

Mer information finns i det utskick som gått ut till alla medlemsföreningar per e-post.

Program kväll:

18.30 Välkommen till kvällens firande 
18.40 Underhållning Spring Lane 
19.00 Middag 
20.00 Underhållning Spring Lane 
20.40 Kaffe och efterrätt 
20.55 Avslut 

Visa evenemang →
Nationell samling för delaktighet 29-30 november
nov.
29
till 30 nov.

Nationell samling för delaktighet 29-30 november

Nationell samling är Sveriges länsstyrelsers och Myndigheten för delaktighets sätt att uppmärksamma den internationella funktionshinderdagen.

Varmt välkommen till Nationell samling för delaktighet: Internationella funktionshindersdagen 2023!

 

Under två fullspäckade dagar får du metoder och kunskap om hur just du kan arbeta för att skapa jämlika levnadsvillkor och full delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Vi lovar flera praktiska exempel som inspirerar.

 

Konferensen har fem olika fokusområden:

1. Styrning och ledning av funktionshinderspolitiken – Vad är nyckeln hos de kommuner som lyckats gå från vision till praktik?

2. Samhällsplanering och universell utformning - Hur garanterar vi att funktionshinderperspektivet finns med från plan till genomförande?

3. Barns delaktighet i skolan – Vad behövs för att säkerställa barnets bästa?

4. Migration och funktionsnedsättning - Hur är det att leva med funktionsnedsättning som ny i Sverige?

5. Krisberedskap ur ett funktionshindersperspektiv – Hur fungerar krisberedskap idag och hur ser vi till att alla garanteras säkerhet?

Konferensen riktar sig till dig som är anställd eller politiker i kommun eller region. Du som är representant från civilsamhället är också varmt välkommen. Detaljerat program kommer under hösten!

 

Datum: 29 och 30 november

Plats: Digitalt

Anmälan: Konferensen är kostnadsfri och öppen för alla. Anmäl dig här!
( Sista anmälningsdag 22 nov 2023)

 

 

Visa evenemang →
ABF Västerbotten i samarbete med Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen “Varför kommer ingen på våra möten?”
nov.
1

ABF Västerbotten i samarbete med Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen “Varför kommer ingen på våra möten?”

ABF Västerbotten i samarbete med Epilepsiföreningarna Region Norr och Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen Varför kommer ingen på våra möten?

Vi träffas på den digitala plattformen Teams.

Kursledare är Viktor Krutrök, pedagog ABF Västerbotten.

Tisdag 31/10 kl 18.00 - 19.30 och Onsdag 1/11 kl 18.00 - 19.30

Utbildningen gäller båda dagarna.

Utbildningens innehåll

Vi kommer att prata om hållbart föreningsarbete, och vad det innebär.
Hur gör vi för att hålla uppe engagemang i tider då färre söker sig till föreningar?
Utbildningen ger tips och tricks på hur du och dina kamrater håller uppe lågan och framförallt hur ni fortsätter tycka det är roligt!
Vi berör även medlemsrekrytering, kommunikation och hur man kan tänka lite utanför ramarna.

Anmälan

Mejla din anmälan med namn, förening och mejladress senast den

24 oktober till katharina.eriksson@abf.se eller ring 070-269 90 45.

En bekräftelse med länk skickas veckan innan utbildningen.

Informationen finns också i inbjudan nedan.

Inbjudan (PDF, öppnas i nytt fönster)

 

Varmt välkomna med er anmälan!

ABF VÄSTERBOTTEN i samarbete med EPILEPSIFÖRENINGARNA REGION NORR och FUNKTIONSRÄTT VÄSTERBOTTEN

Katharina Eriksson Sandra Sjömark Camilla Björnehall

Visa evenemang →
ABF Västerbotten i samarbete med Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen “Varför kommer ingen på våra möten?”
okt.
31

ABF Västerbotten i samarbete med Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen “Varför kommer ingen på våra möten?”

ABF Västerbotten i samarbete med Epilepsiföreningarna Region Norr och Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen Varför kommer ingen på våra möten?

Vi träffas på den digitala plattformen Teams.

Kursledare är Viktor Krutrök, pedagog ABF Västerbotten.

Tisdag 31/10 kl 18.00 - 19.30 och Onsdag 1/11 kl 18.00 - 19.30

Utbildningen gäller båda dagarna.

Utbildningens innehåll

Vi kommer att prata om hållbart föreningsarbete, och vad det innebär.
Hur gör vi för att hålla uppe engagemang i tider då färre söker sig till föreningar?
Utbildningen ger tips och tricks på hur du och dina kamrater håller uppe lågan och framförallt hur ni fortsätter tycka det är roligt!
Vi berör även medlemsrekrytering, kommunikation och hur man kan tänka lite utanför ramarna.

Anmälan

Mejla din anmälan med namn, förening och mejladress senast den

24 oktober till katharina.eriksson@abf.se eller ring 070-269 90 45.

En bekräftelse med länk skickas veckan innan utbildningen.

Informationen finns också i inbjudan nedan.

Inbjudan (PDF, öppnas i nytt fönster)

 

Varmt välkomna med er anmälan!

ABF VÄSTERBOTTEN i samarbete med EPILEPSIFÖRENINGARNA REGION NORR och FUNKTIONSRÄTT VÄSTERBOTTEN

Katharina Eriksson Sandra Sjömark Camilla Björnehall

Visa evenemang →
Filmkväll med filmer från filmfestivalen Superfest
okt.
3

Filmkväll med filmer från filmfestivalen Superfest

Välkommen till filmkväll på Funktionsrätt Västerbotten, Mariehemsvägen 7N, tisdag den 3 oktober 17.30-20.00.

Kvällen hålls på engelska så väl prat som filmer. Vi pratar engelska men hjälps åt att översätta och hitta rätt ord om det behövs. Låt inte din nyfikenhet bromsas av språket.
Filmerna har engelsk undertext och engelsk syntolkning

Vi kommer att få se  ett urval av filmer från Superfest Disability Film Festival i USA. En filmfestival där allt som visas är skapat av personer som lever med normbrytande funktionalitet/funktionsnedsättning.

  Med oss under kvällen finns en av grundarna till Superfest Disability Filmfestival, Cathrine Kudlick, nyligen pensionerad professor i historia vid San Francisco State University i USA, där hon även fungerat som föreståndare för Paul K. Longmore Institute on Disability.  

 Efter visningen blir det fika med samtal om det vi sett tillsammans, med Cathrine, och oss som är där.

Filmer vi kommer se under kvällen:

Aimee Victoria  
Bebe A.I.
Between the lines
Lobster
Reasonable Adjustments
Wheelchair Wendy
The Gallery

Filmkvällen arrangeras i ett samarbete mellan Funktionsrätt Västerbotten, Umeå Centrum För Funktionshinderforskning och Ögonblicksteatern

 

Visa evenemang →
Ett samliv i reform - normer kring sexualitet och föräldraskap
sep.
29

Ett samliv i reform - normer kring sexualitet och föräldraskap

Logga Umepride Samtal

Umepride 2023 pågår 29 september till 1 oktober. Funktionsrätt Västerbotten är så stolta och glada att återigen, i samarbete med Umepride presentera ett samtal som lyfter frågor om sexualitet och funktion..

Fredag den 29 september klockan 19.00 på Clarion Hotel Umeå (Storgatan 36) kan du lyssna till Camilla Björnehall, Frida Myrsten och Linn Mari Nilsson i ett samtal om att leva ett liv där andras tolkningar av lagar, regler och riktlinjer avgör vilket liv du kan leva. Om att bli sambo med den du älskar men i samma stund bli av med det stöd du tidigare beviljats från hemtjänsten. Eftersom den i förhållandet utan normbrytande funktionalitet förväntas göra det du inte kan eftersom sambosar ska ta hand om varandra. Om att nekas IVF-behandling om en av föräldrarna hade en funktionsnedsättning, eftersom den inte anses kunna vara en fullgod förälder.

Visa evenemang →
Inställd Ersätts av digitalt möte för anmälda söndag 24 september Kurshelg med fokus på eget liv och egen hälsa 23-24 september 2023
sep.
23
till 24 sep.

Inställd Ersätts av digitalt möte för anmälda söndag 24 september Kurshelg med fokus på eget liv och egen hälsa 23-24 september 2023

Kursledarna under helgen, Frida Gustafsson, Nätverk unga vuxna och Camilla Björnehall, kansliresurs Funktionsrätt Västerbotten.
Foto: Tommy Björnehall

Inställt

Tyvärr så blev det så få anmälningar till utbildningen med Nätverk Unga Vuxna på Medlefors att vi var tvungen att ställa in.
Vi erbjuder er istället att vara med på ett digitalt möte söndagen den 24:e sept kl 14-15 för att diskutera hur vi går vidare med frågorna.
Länk kommer från Camilla Björnehall eller Gun Ingvarsson

 Hjärnkraft Västerbotten, AFASI Västerbotten och NEURO Västerbotten bjuder in till en helg med fokus på eget liv och egen hälsa, utifrån egna förutsättningar för dig som är ung vuxen mitt i livet med egen skada/ sjukdom/ symptom.

Helgen genomförs i samarbete med Funktionsrätt Västerbottens NÄTVERK UNGA VUXNA, Medlefors folkhögskola och ABF Västerbotten.

Vi vill att dagarna tillsammans ska inspirera och stärka deltagarna i livet både med kunskap, andras erfarenheter, nätverksbygge och samtidigt ge möjlighet att testa hälsoaktiviteter.  

Vi kommer att vara på Medlefors folkhögskola i Skellefteå lördag 23 september och söndag 24 september 2023.

Vi startar på lördag klockan 09.30 med incheckning och fika och avslutar på söndag ca 15.30 med fika. 

Kostnad per person 500 kronor (ingår natten 23-24 september i dubbelrum),
Priset är starkt subventionerat.

Om du vill bo i enkelrum ange det i anmälan.
Då tillkommer 500 kr i tillägg.

Assistenter/ medföljare betalar ordinarie priser
ABF Västerbottens kommer att fakturera deltagarna för kostnaderna efter kursen. 

Tänk på att du kan fråga din förening om de skulle kunna tänka sig att ge ett bidrag till din deltagaravgift. Du är och kommer att vara en resurs i föreningens arbete. 

Varmt välkommen med din anmälan senast 8 september via mejl till katharina.eriksson@abf.se  

Se inbjudan med mer information och program här nedanför

Inbjudan Kurshelg med fokus på eget liv och egen hälsa 23-24 september 2023 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Visa evenemang →
Ett gott liv för alla - En dag om mänskliga rättigheter
sep.
22

Ett gott liv för alla - En dag om mänskliga rättigheter

Save the date: Ett gott liv för alla - En dag om mänskliga rättigheter
Fredag 22 september, kl. 10.00-15.00

Varmt välkommen till en dag med fokus på mänskliga rättigheter, sociala innovationer,  socialt entreprenörskap, rörelserikedom, hållbart odlande och mycket mer.

Tema för dagen:  ”Ett gott liv för alla”. Dagen sker i anslutning till SEE-veckan som äger rum i september, vecka 38, varje år.

Arrangörer: Projekt Stärkt samverkan för mänskliga rättigheter i Västerbotten i samverkan med InnovationX och Mötesplats Stöcke.

Visa evenemang →
Extra Årsmöte Funktionsrätt Västerbotten
aug.
26

Extra Årsmöte Funktionsrätt Västerbotten

Den 26 augusti 2023 är det dags för extra årsmöte och mötet är helt digitalt. Tiden för mötet är klockan 13.00-16.00.

De punkter som ej hanterades under det ordinarie årsmötet är de punkter som det extra årsmötet 26 augusti kommer att hantera.

Ordförande: Som ordförande denna gång välkomnar vi Lena Carneland , ledamot och tidigare ordförande i Vännäs kommunfullmäktige samt aktiv i studieförbundet ABF.

Sekreterare: Ewa Ögren.

Plats: DIGITALT i programmet Zoom. Länk till det digitala mötet skickas till anmälda ombud dagen innan årsmötet.

Program

10.30-10.45                        Incheckning på mötet för den som önskar 

10.45–12.00                       Föreläsning “Brukarinflytande”– Hilda Näslund, biträdande universitetslektor vid Institutionen för socialt arbete, Umeå universitet. 

12.00-13.00                        Lunchpaus  

13.00–16.00                       Extra årsmöte 2023, Funktionsrätt Västerbotten 

Anmälan av ombud till årsmötet

Vi vill ha anmälan av 1-2 ombud från vardera medlemsförening till det extra årsmötet senast 21 augusti 2023. Skicka namn och kontaktuppgifter, inklusive e-postadress, till susanne.eilertsen@funktionsrattvasterbotten.se och martin.vikgren@funktionsrattvasterbotten.se för att anmäla ombud.

Ange i din anmälan om du har behov av tolk.

Varmt välkomna!

Handlingar till årsmötet

Arvoden, kostnadsersättning och medlemsavgift 2023 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Dagordning Årsmöte 2023, Funktionsrätt Västerbotten (PDF, öppnas i nytt fönster)

Motion 1 - Beträffande styrelsens beslut om Funktionsrätt Västerbottens färdriktning (PDF, öppnas i nytt fönster)

Motion 2 - Beträffande stadgar om kallelse till årsmöte och motionstid (PDF, öppnas i nytt fönster)

Motion 3 - Beträffande medlemmarnas inflytande och representation i Funktionsrätt (PDF, öppnas i nytt fönster)

Styrelsens förslag till beslut - Motion 1 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Styrelsens förslag till beslut - Motion 2 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Styrelsens förslag till beslut - Motion 3 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Verksamhetsberättelse 2022 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Verksamhetsplan 2023-2025 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Årsmöte 2023, Kallelse och agenda för dagen (PDF, öppnas i nytt fönster)

Tilläggshandlingar 2023-04-18

Balans 2022 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Resultat 2022 (PDF, öppnas i nytt fönster)

Stadgar Lokalföreningen EDS Västerbotten (PDF, öppnas i nytt fönster)

Verksamhetsberättelse 2022 Lokalföreningen EDS Västerbotten (PDF, öppnas i nytt fönster)

Verksamhetsplan 2023 Lokalföreningen EDS Västerbotten (PDF, öppnas i nytt fönster)

Visa evenemang →
Samtalsforum 29 maj
maj
29

Samtalsforum 29 maj

Välkommen till vårens sista Samtalsforum. En intern samverkansyta för förtroendevalda i Funktionsrätt Västerbotten för att träffas och diskutera på ett mer informellt vis.

“Kom och samtala (digitalt) över en kopp kaffe”  

Kvällens samtalsämne: Motivera genom att framhäva de frågor som organisationen jobbar med så att medlemsföreningar ser framsteg.

Som inspiratör till detta ämne har vi med oss Gäst: Ola Knutsson, projektledare FoU Socialtjänst och tidigare memeolog på region Västerbotten.

Under dessa möten förs inget protokoll utan syftar till personlig utveckling inom det intressepolitiska engagemanget.

Moderator: Susanne Eilertsen, chefsassistent Funktionsrätt Västerbotten

Inbjudan och möteslänk skickas via e-post till förtroendevalda. Har du inte fått kallelsen eller undrar över något, vänligen kontakta oss:

susanne.eilertsen@funktionsrattvasterbotten.se

Visa evenemang →
Allas rätt till hälsa - Temadag
maj
11

Allas rätt till hälsa - Temadag

Hjälteföreningen bjuder in till temadagen Allas rätt till hälsa, 11 maj klockan 9.00-12.00 på Nolia, lokal Miskovsky/Lustig.

Temadagen vänder sig främst till tjänstemän och politiker, representanter för föreningar och anhöriga som jobbar mot människor med funktionsnedsättning, framförallt intellektuell funktionsnedsättning.

Under förmiddagen belyses olika sätt att främja hälsa utifrån de tre grundpelarna

-        Ett meningsfullt arbete

-        Ett socialt sammanhang

-        Utvecklande träning

Anmälan görs senast den 9 maj till
info@hjalteforeningen.se

Välkomna till en intressant och lärorik dag!

Temadagen genomförs inom ramen för samarbetsavtalet mellan Hjälteföreningen och Umeå kommun.

Visa evenemang →
Årsmöte Funktionsrätt Västerbotten
maj
6

Årsmöte Funktionsrätt Västerbotten

Den 6 maj 2023 är det dags för Årsmöte.

Plats: Medlefors, Skellefteå.

Ordförande: Detta år välkomnar vi Lorents Burman (S), Kommunalråd i Skellefteå, som årsmötets Ordförande.

Agenda

9.30-10.00                       Fika och mingel

10.00–10.40                      Föreläsning – Niklas Lindmark från Samforma berättar om föreningen och projektet Samvandling i Norr

11.00-11.30                        Föreläsning – Martin Englund, Projektsamordnare vid Umeå Universitet, berättar om Sociala innovationer i norra Sverige.  

12.00-13.00                        Lunch  

13.00–15.00                       Årsmöte, Funktionsrätt Västerbotten

Mer information och årsmöteshandlingar kommer skickas i samband med kallelsen som kommer via mejl till förtroendevalda och styrelse ca en månad innan årsmötet.

Anmälan

Alla medlemsföreningar ombeds anmäla 1-2 ombud som företrädare.

Anmälan skall ske senast 28 april, helst via e-post till Susanne Eilertsen, chefsassistent Funktionsrätt Västerbotten Susanne.eilertsen@funktionsrattvasterbotten.se .

Ange i din anmälan om du har behov av tolk.

Ange om du önskar delta fysiskt eller digitalt, om du deltar som ombud till vilken förening eller som åhörare samt eventuella allergier/specialkost då det kommer bjudas på fika och mat på plats i Medlefors.

Visa evenemang →
Länets lokala Funktionsrättsrörelser möter Funktionsrätt Västerbotten
maj
2

Länets lokala Funktionsrättsrörelser möter Funktionsrätt Västerbotten

För att påverka i hela länet behöver vi stärka samverkan med alla lokala organisationer som arbetar med samma syfte och mål som vi: ett samhälle för alla. Två gånger årligen bjuder vi in till en gemensam träff över de lokala gränserna för att utbyta kunskaper, knyta kontakter och stärka varandra.

Visa evenemang →