
Funktionsrätt Västerbottens Årsmöte 2024
Den 4 maj 2024 höll Funktionsrätt Västerbotten årsmöte på Folkets Hus i Umeå. Genom Funktionsrätt arbetar 36 av Västerbottens funktionshinder- och patientföreningar tillsammans för att förbättra och förändra samhället och hälso- och sjukvården till förmån för de grupper vi företräder. Årsmötet föregicks av en mycket intressant och uppskattad föreläsning om brottsförebyggande arbete som hölls av Seth Åberg, strategisk utvecklare vid Umeå kommun.

Kjell Rautio till Umeå 24 och 25 april för att prata om sin bok Vi är inte maskiner - Tankar om sjukförsäkringen och välfärdsstaten
Kjell Rautio, mångårig välfärdsutredare på LO kommer till Umeå den 24 och 25 april för att prata om sin bok Vi är inte maskiner.
Boken handlar om framväxten av socialförsäkringarna i allmänhet och sjukförsäkringen i synnerhet. Kjell väver samman egna yrkeserfarenheter med maktanalys i en bred samhällspolitisk berättelse. Hör honom i ett samtal kring boken, utmaningarna vi står inför och de dagspolitiska reformerna som behöver genomföras på sjukförsäkringsområdet.

Konferens “Respekt för rättigheter- Hur vi skapar ett gott liv för alla!” i Skellefteå 12 september
I ett bra samhälle finns det plats för alla. Vi har alla olika livserfarenheter, olika utbildningar, olika kultur och tro, vi är unga och vi är årsrika och många av oss har olika funktionsvariationer. Välkommen till en konferens där vi fokuserar på just detta!
Sverige ratificerade 2009 FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det beslutet innebär en skyldighet att se till att det som står i konventionen följs. Det råder dock konsensus om att det idag återstår mycket arbete innan vi har ett samhälle präglat av jämlikhet, tillgänglighet och delaktighet.
På konferensen lyfter vi frågan om hur vi skapar ett jämlikt Västerbotten som respekterar och verkställer invånares mänskliga rättigheter i förhållande till funktionsrättskonventionen - hur vi skapar ett gott liv för alla!

Utbildningsdag om våld mot personer med funktionsnedsättning 12 mars, digitalt
Välkommen till en utbildningsdag som kommer att belysa hur våld mot personer med funktionsnedsättning är ett allvarligt och osynliggjort samhällsproblem. Vi kommer att beskriva hur våldet kan se ut, vilka konsekvenser det kan få och hur yrkesverksamma kan uppmärksamma och ge stöd till våldsutsatta. Utbildningen utgår ifrån en föreläsning som sändes den 16 mars 2023.

Konferens “Tillsammans stärker vi hälsosamma levnadsvanor” i Lycksele 28 maj
Forum för folkhälsa i Västerbotten hälsar er välkomma till en regional folkhälsokonferens.
Syftet med konferensen är att stärka samverkan i folkhälsoarbetet med fokus på förutsättningar för hälsosamma levnadsvanor och att skapa möjligheter till nätverkande, erfarenhetsutbyte och att sprida kunskap om pågående arbete folkhälsoarbete i Västerbotten.

Funktionsrätt Sverige om reformeringen av SiS: ”Glädjande att regeringen lyssnat på oss”
Funktionsrätt Sverige välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning för att reformera verksamheten inom SiS. Utredaren får bland annat i uppdrag att föreslå åtgärder som säkerställer att det inte förekommer våld, eller att tvångsåtgärder vidtas utan stöd i lag.
– Det är glädjande att regeringen äntligen har lyssnat på oss. Vi har påtalat de här bristerna inom SiS under flera år, säger Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.

Rättigheterna är våra! vill visa på livsvillkor i Västerbotten
Arvsfondsprojektet Rättigheterna är våra drivs av Rättighetscentrum Västerbotten i nära samarbete med Funktionsrätt Västerbotten och Västerbottens museum. Projektet vill visa hur livet är för dom av oss som lever med en funktionsnedsättning/normbrytande funktionalitet i Västerbotten och hur ett jämlikt Västerbotten skulle kunna se ut om vi fick samma möjligheter som alla andra.
Därför samlas berättelser in från personer med funktionsnedsättning/normbrytande funktionalitet om hur vardagen är och vilka drömmar personer har.

Inbjudan: DigidelCenter – hur funkar det? Öppet lunchseminarium 13 feb
DigidelCenter är en mötesplats för invånare i en kommun. Där kan du lära dig mer om det digitala och få hjälp med dina frågor. I dagsläget finns DigidelCenter i ungefär 30 kommuner runt om i landet. Vi har bjudit in Terese Raymond som arbetar som nationell koordinator för Digidel. Terese berättar om hur det funkar och vad som behövs för att skapa mer digitalt innanförskap.
I december 2023 lanserade Funktionsrätt Stockholms län rapporten ”Från digitalt utanförskap till digitalt innanförskap”. I den föreslår vi bland annat att Region Stockholm startar landets första regionala DigidelCenter.
Hjälteloppet och Parasport Challenge, 23-25 maj
Program:
Torsdag 23 maj: Mötesplatsen. Tillgänglighet och bemötande av synskadade. Fatmir Seremeti och Peter Svensson.
Fredag 24 maj: Hjälteloppet. Mäktigt hinderbanelopp för funkisar. På Campus-området.
Lördag 25 maj: Parasport Challenge Prova på dag
Parasport Sverige och Tillsammansprojektet bjuder in familjer med barn och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning till familjeläger.

Presentation av en nationell digital kunskapsguide för anhöriga inom området psykisk ohälsa
Välkommen till en presentation av en nationell digital kunskapsguide för vuxna personer som står nära någon med psykisk ohälsa. I den digitala kunskapsguiden möter du anhörigas berättelser, information om psykisk ohälsa och samhällets stöd, bland ett 20-tal inspelade föreläsningar.
När: 31/1 kl. 18.00-19.00
Var: Digitalt på Zoom

Onsdag 13/12 firades Funktionsrätt Västerbottens 60-årsdag på Umeå Folkets Hus.
Vi inledde dagen med mingel, tårta och kaffe och skålade sen i bubbel under konferencierens jubilartal som hölls av vår vice ordförande Sven-Olov Edvinsson.
Därefter fick vi lyssna på Kenneth Andersson (ordförande i Beredningen för funktionshinder och samverkan) och hans tal om samverkan med Funktionsrätt Västerbotten. Vi fick också ta emot en jubilargåva från Regionen i form av ett bidrag som kan användas i vårt arbete för Unga med funktionsnedsättning. En viktig gåva som kan intensifiera vårt arbete kring det området som vi sedan ett år tillbaka önskat satsa på.

Från 22 december till 7 januari har kansliet stängt för julledighet
Vi vill tacka för engagemanget under 2023 och önskar er ett fortsatt fint avslut på året.
Kansliet har haft ett år med många besökare och konferensrummen har gått varma med fysiska möten vilket varit väldigt trevligt.
Vi har utökats med ny personal och projekten engagerar många.

Funktionsrätt Sveriges alternativa rapport inför FN-förhöret om funktionsrättskonventionen
Innan FN:s barnkonvention blev lag i Sverige genomfördes flera utredningar. Det är nu dags att starta en liknande process mot ett införlivande av Funktionsrättskonventionen i svensk lag, skriver Nicklas Mårtensson, ordförande för Funktionsrätt Sverige.
Den 3 dec firas den internationella funktionsrättsdagen. Det har gått 15 år sedan Sverige anslöt sig till FN:s funktionsrättskonvention men det avspeglas varken i lagstiftning, i policy eller i praxis. Den samlade funktionsrättsrörelsen delar bilden att rättigheterna för personer med funktionsnedsättning backar. Nu behöver regeringen ta fasta på FN:s kritik och tillsammans med funktionsrättsrörelsen vända den negativa trenden med en konkret handlingsplan för politiken.

Start Your Impossible Camp, Parasportläger Umeå 8-10 december
Den paralympiska drömmen börjar här
Start Your Impossible Camp är ett idrottsläger arrangerat av Sveriges Paralympiska Kommitté. Vi riktar oss till dig som är idrottsintresserad. Lägret innehåller inspirationsföreläsning, workshop, nätverkande och massor av idrott. Vår ambition är att du som är helt ny hittar en idrott och att du som redan är aktiv får en boost i din utveckling.
Du är inte ensam – Psykeveckan 6-12 november 2023
Är du anhörig till någon med psykisk ohälsa, vän, arbetskamrat, idrottsledare, föreningsaktiv, ung, förälder, har egen psykisk ohälsa eller arbetar med frågor som rör psykisk ohälsa? Välkommen till de föreläsningar och aktiviteter som arrangeras under Psykeveckan 6–12 november!
Allt är gratis och du behöver inte anmäla dig innan.
Psykeveckan
Varje år under vecka 45 genomförs Psykeveckan, en uppmärksamhetsvecka om psykisk ohälsa, på olika platser i länet. Syftet med veckan är att med hjälp av föreläsningar, kulturella aktiviteter och andra arrangemang öka förståelsen för och kunskapen om psykisk ohälsa.

ABF Västerbotten i samarbete med Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen Varför kommer ingen på våra möten?
ABF Västerbotten i samarbete med Epilepsiföreningarna Region Norr och Funktionsrätt Västerbotten bjuder in till utbildningen Varför kommer ingen på våra möten?
Vi träffas på den digitala plattformen Teams.
Kursledare är Viktor Krutrök, pedagog ABF Västerbotten.
Tisdag 31/10 kl 18.00 - 19.30 och Onsdag 1/11 kl 18.00 - 19.30
Utbildningen gäller båda dagarna.

Filmkväll med filmer från filmfestivalen Superfest
Välkommen till filmkväll på Funktionsrätt Västerbotten, Mariehemsvägen 7N, tisdag den 3 oktober 17.30-20.00.
Kvällen hålls på engelska så väl prat som filmer. Vi pratar engelska men hjälps åt att översätta och hitta rätt ord om det behövs. Låt inte din nyfikenhet bromsas av språket.
Filmerna har engelsk undertext och engelsk syntolkning
Vi kommer att få se ett urval av filmer från Superfest Disability Film Festival i USA. En filmfestival där allt som visas är skapat av personer som lever med normbrytande funktionalitet/funktionsnedsättning.

***Kurshelg inställd Ersätts av digitalt möte för anmälda söndag 24 september *** Inbjudan till dig som är ung vuxen mitt i livet. Kurshelg med fokus på eget liv och egen hälsa 23-24 september 2023
Hjärnkraft Västerbotten, AFASI Västerbotten och NEURO Västerbotten bjuder in till en helg med fokus på eget liv och egen hälsa, utifrån egna förutsättningar för dig som är ung vuxen mitt i livet med egen skada/ sjukdom/ symptom. Vi kommer att vara på Medlefors folkhögskola i Skellefteå lördag 23 september och söndag 24 september 2023.
Helgen genomförs i samarbete med Funktionsrätt Västerbottens NÄTVERK UNGA VUXNA, Medlefors folkhögskola och ABF Västerbotten
Radioverkstan firar 10 år den 30 augusti
Radioverkstan fyller tio år och firar med en stor livekonsert på Umeå Folkets hus i Studion den 30 augusti kl. 19.00.
Radioverkstan-gänget gör radio som berör, mycket allvar och många skratt när de berättar om sin vardag.

Jenny cyklar genom Sverige för att samla in pengar till neurologisk forskning
Den 16 augusti kom Jenny Ljungberg till Umeå, på sin cykeltur genom Sverige för att samla in pengar till neurologisk forskning och öka medvetenheten om att en halv miljon personer i Sverige lever med en neurologisk diagnos. Här kan du höra henne berätta för P4 Västerbottens Ester Marklund om syftet med sin Sverigeresa på cykel. Tack för besöket Jenny och god fortsättning på färden!