Riva hinder är en utbildningsserie om våld i nära relationer som arrangeras för sjunde året i rad. Riva hinder vänder sig till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt yrke eller i ditt ideella arbete.
Utbildningen är fördelad på tre digitala tillfällen. Du kan välja att delta vid en eller flera av webbsändningarna. Alla sändningar kommer att teckenspråkstolkas. Föreläsningarna spelas inte in och kommer inte finnas tillgängliga efteråt.
Utbildningsserien Riva hinder sker i samverkan mellan Brottsoffermyndigheten, Funktionsrätt Västerbotten, Kvinnojouren i Umeå, Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå kommun.
Anmälan
Anmälan senast två dagar innan respektive tillfälle via anmälningssidan. I anmälan anger du vilken eller vilka sändningar du anmäler dig till. Det är kostnadsfritt att delta. Länk till föreläsningarna skickas ut några dagar innan aktiviteten.
Kontaktuppgifter
Vid frågor eller funderingar, kontakta:
Maria Stefansson, Hälsoutvecklare Våld i nära relationer Region Västerbotten maria.stefansson@regionvasterbotten.se
Elisabeth Nilsson, Tillgänglighetsstrateg Umeå kommun
Dagens föreläsning
Arbete mot våld i nära relationer mot personer med funktionsnedsättningar inom kommuner och regioner
Denna föreläsning behandlar två forskningsprojekt som bedrivs vid Örebro universitet; VISA (Våld i nära relationer och Socialtjänstens (Anpassade) Arbete), som syftar till att anpassa och utveckla socialtjänstens metoder för att upptäcka och bedöma risk för våld i nära relationer så att de fungerar väl i arbetet med personer med IF/NPF, och DIALOG (Dialogstöd för socialtjänstens riskbedömning av våld i nära relationer) som syftar till att utveckla, utvärdera och implementera ett flexibelt och forskningsbaserat stödmaterial för socialarbetare i deras möte med personer med IF/NPF. Det senare projektet inrymmer en kvalitativ intervjustudie av kommuners och regioners arbete med att förebygga och upptäcka våld mot personer med funktionsnedsättning.
Åsa Källström är professor i socialt arbete vid Örebro universitet och forskar om utsatthet för våld i nära relationer. Hon leder forskargruppen Socialtjänstens Arbete med personer med Funktionsnedsättning (SAFe) och berättar här om forskningsprojekten.
Omöjligt att lämna?
Föreläsning fokuserar på processen att lämna en relation där en blir utsatt för våld och vilka extra svårigheter det kan innebära för en person med funktionsnedsättning.
Denise Cresso är socionom och har arbetat inom området rehabilitering och våld mot kvinnor sedan 2005. Denise var en av initiativtagarna till Utvecklingscentrum Dubbelt Utsatt, som var ett kunskaps- och metodutvecklingscentrum om våld mot kvinnor med funktionsnedsättning.
I november 2017 startade hon #MeToo-uppropet #slutvillkorat för kvinnor med funktionsnedsättning.