Riva hinder är en utbildningsserie om våld i nära relationer som arrangeras för sjunde året i rad. Riva hinder vänder sig till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt yrke eller i ditt ideella arbete.
Utbildningen är fördelad på tre digitala tillfällen. Du kan välja att delta vid en eller flera av webbsändningarna. Alla sändningar kommer att teckenspråkstolkas. Föreläsningarna spelas inte in och kommer inte finnas tillgängliga efteråt.
Utbildningsserien Riva hinder sker i samverkan mellan Brottsoffermyndigheten, Funktionsrätt Västerbotten, Kvinnojouren i Umeå, Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå kommun.
Anmälan
Anmälan senast två dagar innan respektive tillfälle via anmälningssidan. I anmälan anger du vilken eller vilka sändningar du anmäler dig till. Det är kostnadsfritt att delta. Länk till föreläsningarna skickas ut några dagar innan aktiviteten.
Kontaktuppgifter
Vid frågor eller funderingar, kontakta:
Maria Stefansson, Hälsoutvecklare Våld i nära relationer Region Västerbotten maria.stefansson@regionvasterbotten.se
Elisabeth Nilsson, Tillgänglighetsstrateg Umeå kommun
Dagens föreläsning
Vems ansvar är de mänskliga rättigheterna?
Istanbulkonventionen slår fast att våld mot kvinnor är ett brott mot de mänskliga rättigheterna, medan FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning handlar om rätten till ett oberoende liv med fullt deltagande på livets alla områden. Under föreläsningen får vi ta del av såväl vetenskapliga som praktiska och erfarenhetsbaserade perspektiv på arbetet med mänskliga rättigheter i det offentliga Sverige. Mänskliga rättigheter berör både etiska, statsvetenskapliga och juridiska områden, vilket gör att många aktörer kommer i kontakt med dessa frågor dagligen. Vems ansvar är det att se till att de mänskliga rättigheterna följs, på vilket sätt ska konventionerna tolkas i relation till svensk lagstiftning och varför är det centralt för utsatta med ett gott bemötande?
Patrik Bremdal, lektor i offentlig rätt med inriktning mot mänskliga rättigheter och Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet kommer under föreläsningen guida oss genom dessa frågor.