RESPEKT. Debattartikel: “Utred färdtjänstens framtida form” - Hösten 2024

Rättigheterna är våra skriver tillsammans med tankesmedjan RESPEKT i Västerbottens-Kuriren om vad som behövs för att skapa en trygg färdtjänst, som fungerar idag och i framtiden.

Vi menar att färdtjänsten idag är alldeles för osäker, det måste finnas mer trygghet i en så viktig samhällstjänst.
Tjänstepersoner och politiker säger att kvaliteten på färdtjänsten är helt beroende av marknaden och om företaget har möjlighet att leva upp till avtalsvillkoren. Men medborgarna ska känna sig trygga att kommunen har rutiner som säkerställer att färdtjänsten är hållbar oavsett vem som har uppdraget.  

Hur ser vi till att det aldrig blir såhär dåligt igen?

Nedan finner ni både en faksimil av debattartikeln samt en renskrivning av originaltexten.

Länk till artikeln på vk.se

Debatt: Utred färdtjänstens framtida form


Ett nytt företag tar över färdtjänsten efter Cabonline i Umeå i vår, North Ride. Det nya företaget la det lägsta anbudet och vann upphandlingen. Frågor och oro kring framtiden finns dock kvar hos resenärer. Vad händer om två år, när avtalet löper ut, och ett annat företag lägger ett ännu lägre anbud? Vi anser att det måste finnas mer trygghet och kontinuitet i en så viktig samhällstjänst, skriver Tankesmedjan RESPEKT. Funktionsrättsprojektet Rättigheterna är våra!


Skulle din arbetsgivare acceptera att du kom två timmar sen till jobbet var och varannan dag? Hur deltar du i föreningslivet eller upprätthåller hälsan om det inte går att ta sig till föreningslokalen eller träningen? Under våren 2024 ledde Västerbottens-Kurirens granskning till en offentlig diskussion om kvaliteten i färdtjänsten. North Ride tar över från och med 1 februari 2025 och de ska erbjuda tillsvidareanställningar till chaufförerna och ett lokalt kontor, vilket är rimligt. Nu är det kanske någon som tänker ”ska vi inte ge det nya företaget en chans?”. Det är klart att vi ska. Detta handlar om att kommunen har arbete kvar att göra för att säkerställa att färdtjänsten, oberoende av aktör, är en tjänst att lita på. Nu och i framtiden. För det får aldrig bli så här dåligt igen.

Trots ett nytt företag finns det oro hos resenärer och frågor som inte blivit besvarade. Varför är det så svårt att lämna in synpunkter, och vad händer egentligen med synpunkterna? Varför får man inte alltid reseinformation vid förseningar? Vilka lärdomar drar ansvariga politiker, nämnder, och tjänstepersoner av den situation som varit de senaste åren? Vad finns det för alternativa former? Vi vet att situationen har sett ut så här på många andra platser i Sverige, hur har andra kommuner löst det?

Umeå kommuns ambition är att växa till 200 000 medborgare på ett tryggt och säkert sätt till 2050. Det nationella målet för funktionshinderspolitiken ska säkerställa jämlika levnadsvillkor för dom av oss med normbrytande funktionalitet/funktionsnedsättning. Bristerna inom färdtjänsten har varit allvarliga och omfattande i Umeå kommun. I förlängningen innebär bristerna att de som är beroende av färdtjänsten utestängs från utbildning och arbete, socialt liv, missar viktiga läkarbesök och rätten till full delaktighet i samhället blir inte tillgodosedd. I vilket annat sammanhang skulle dessa förutsättningar anses vara acceptabla? Under hösten har vi även blivit kontaktade av västerbottningar runt om i hela länet som beskriver en liknande bild.

Vi menar att färdtjänsten idag är alldeles för osäker, det måste finnas mer trygghet i en så viktig samhällstjänst. Tjänstepersoner och politiker säger att kvaliteten på färdtjänsten är helt beroende av marknaden och om företaget har möjlighet att leva upp till avtalsvillkoren. Offentlig upphandling är skapad för att myndigheter, kommuner och regioner ska använda de offentliga medlen på ett effektivt sätt. Modellen är tänkt för en marknad med flera aktörer där det ska finnas stark konkurrens.

Att alltid ta det billigaste alternativet behöver inte nödvändigtvis innebära att man använder de offentliga medlen på ett effektivt sätt. Vad händer om två år när avtalet löper ut och ett annat företag kan lägga ett lägre anbud? Börjar karusellen om då?

Färdtjänsten är nu utformad så att den förutsätts gå att anpassa till en välfungerande och tillgänglig kollektivtrafik. Under våren 2024 har upphandlingen om Umeås kollektivtrafik förnyats. Men trots att funktionshinderrörelsen vid upprepade tillfällen har belyst behovet av fler platser till rullstolsburna i bussarna ställde inte Umeå kommunföretag krav på detta. Även busschaufförer flaggar för att de ofta tvingas lämna personer i rullstol.

När kollektivtrafiken inte ännu nått upp till full tillgänglighet är det viktigt att färdtjänst prioriteras då den är menad att fylla gapet av den otillgängliga samhällsplaneringen. Det är viktigt att kollektivtrafiken och färdtjänsten inte ställs emot varandra. Kommunen kan inte se lagar som stuprör när det gäller rättigheter. Medborgarna ska känna sig trygga att kommunen har rutiner som säkerställer att färdtjänsten är hållbar oavsett vem som har uppdraget. Hur ser vi till att det aldrig blir så här dåligt igen?

Vi vill att:

* Det blir lättare för resenärerna att lämna synpunkter, dagens formulär är onödigt krångligt.

* Resenärer och funktionsrättsföreningar får kontinuerlig och tillgänglig information om färdtjänsten.

* Färdtjänstens framtida form i Umeå kommun utreds!

Tankesmedjan RESPEKT

Funktionsrättsprojektet Rättigheterna är våra!