De gör Funktionsrättskonventionen till sin egen

Pocketversion av Funktionsrättskonventionen med kaffefläck som spår av användning i vardagen. Foto Camilla Björnehall

Pocketversion av Funktionsrättskonventionen med kaffefläck som spår av användning i vardagen.
Foto Camilla Björnehall

Under hösten 2020 har informatörerna i Funktionsrätt Västerbotten och Funktionsrätt Umeås gemensamma informatörsnätverk erbjudits att vara med i en digital studiecirkel om Funktionsrättskonventionen.

Vi vill att våra informatörer ska känna att Funktionsrättskonventionen är deras/ vår. Att mänskliga rättigheter inte bara är något som svävar någonstans där långt ovanför utan de finns i vårt liv och vår vardag hela tiden utan att vi tänker på det. Det gäller att hitta sina egna ord som gör konventionen till ens egen.

Vi har utgått ifrån hemsidan www.funktionsrattskonventionen.se som tagits fram i Funktionsrätt Sveriges Arvsfondsprojekt Från snack till verkstad. (2015-2018)
På sidan finns en verktygslåda som ska underlätta det intressepolitiska arbetet för funktionsrättsrörelsen

Cirkeln bestod av tre träffar.
Introduktion till konventionen
Konventionen artikel för artikel
Metoder för uppföljning och fortsatt påverkansarbete

Materialet håller väldigt bra över tid och frågorna ger energi att komma i gång med påverkansarbete utan att det ska bli sådan stor apparat av det. Det visar att påverkansarbete är roligt och att du kan nå/ se resultat som tar arbetet framåt om än kanske små steg i taget.

Samtalen kring vad som står i konventionen, som Sverige skrivit under och ratificerat, kopplat till hur vårt samhälle ser ut och är idag ger insikter och väcker intresse att ta reda på hur det arbetas lokalt, regionalt och nationellt för att förverkliga Funktionsrättskonventionens intentioner i samhället och lagstiftningen.  Efter höstens sista träff önskade gruppen att fortsätta träffas i cirkeln.

Att träffas digitalt gör det möjligt att bjuda in personer oberoende var de är i Sverige eller världen. Det har deltagarna tagit vara på under våren 2021. Cirkeln har haft besök av Mia Ahlgren från Funktionsrätt Sverige för att tillsammans prata om arbetet med att förverkliga Funktionsrättskonventionens intentioner i samhället och lagstiftningen. Gruppen planerar nu för att fortsätta bjuda in personer de vill samtala med kring funktionsrätt och mänskliga rättigheter.

Under hösten 2021 planerar utbildningsgruppen att starta upp en till studiecirkel i Funktionsrättskonventionen. Om du, eller någon i din förening är nyfiken på att bekanta sig med Funktionsrättkonventionen, hitta sina egna ord och göra den till sin egen.
Skicka en intresseanmälan till camilla.bjornehall@funktionsrattvasterbotten.se

 

 

 

Föregående
Föregående

Dags att anmäla ombud till Funktionsrätt Västerbottens Digitala årsmöte 2021

Nästa
Nästa

Digital styrelseutbildning för medlemsföreningar