Bygga broar över organisatoriska mellanrum

Bakom kulisserna på Riva hinder 21 oktober 2021 Linn Fröjdendahl och Malin Meissner, projektledare för Irisprojektet, Stockholms tjejjour och Anna-Karin Lundström, Brottsoffermyndigheten var den dagens föreläsare.

I sex år har Riva hinder samverkat för att synliggöra och motverka våld och utsatthet i nära relationer för personer med funktionsnedsättningar.

Riva hinder är en utbildningsserie om våld i nära relationer som arrangeras i samarbete mellan Region Västerbotten, Länsstyrelsen i Västerbotten, Brottsoffermyndigheten, Kvinno jouren i Umeå, Umeå kommun och Funktionsrätt Västerbotten.

Med föreläsningarna vill vi tillsammans sätta strålkastarljuset på våld mot och den utsatthet personer med funktionsnedsättning många gånger befinner sig i.

 Det perspektivet kommer ofta  i skymundan, hittar inte en naturlig plats i det våldsförebygande arbetet hos organisationen/verksamheten.

Fröet såddes i samtal mellan representanter från Kvinnojouren i Umeå och dåvarande HSO Västerbotten, nuvarande Funktionsrätt Västerbotten när de mötts på konferenser kring våld och utsatthet och börjat prata om att vi borde göra nåt ihop.

Kvinnojouren ville ha mer kunskap kring funktionsnedsättning och HSO mer kunskap om hur det ser ut kring våld och utsatthet. Kvinnojouren bjöd in aktörer som de tänkte skulle vara intresserade kring ett samarbete på området. De aktörer som bjöds in är de som finns med i samarbetet än idag, sex år senare.

Med anledning av Corona testade vi 2020 att ha Riva hinder helt digital och fortsatte med det även 2021. Det blev  tre webbsända föreläsningar om våld i nära relationer.

På årets konferens blev det återigen tydligt hur viktig den personliga kontakten, det personliga stödet är om du blivit utsatt för våld i nära relationer. Att någon lyssnar och kan hjälpa till med kontakter som behöver tas med olika samhällsaktörer.

Då är det viktigt att organisationer och verksamheter skapar tid för sin personal att kunna ha den personliga kontakten, vara det nära stödet. Genom den personliga kontakten byggs förtroende och trygghet. Den som stöttar och den som stöttas lär känna varandra och den kunskapen kan göra att personen inte hamnar mellan stolarna.

Det är också ytterst viktigt att samhällsaktörer bygger broar över organisatoriska mellanrum.

Camilla Björnehall

 

 

 

Föregående
Föregående

Temadag med fokus på organisations-utveckling

Nästa
Nästa

Frankeringsmaskinen avvecklas