Riva hinder är en utbildningsserie om våld i nära relationer som arrangeras för sjunde året i rad. Riva hinder vänder sig till dig som möter personer med funktionsnedsättning i ditt yrke eller i ditt ideella arbete.
Utbildningen är fördelad på tre digitala tillfällen. Du kan välja att delta vid en eller flera av webbsändningarna. Alla sändningar kommer att teckenspråkstolkas. Föreläsningarna spelas inte in och kommer inte finnas tillgängliga efteråt.
Utbildningsserien Riva hinder sker i samverkan mellan Brottsoffermyndigheten, Funktionsrätt Västerbotten, Kvinnojouren i Umeå, Länsstyrelsen i Västerbotten, Region Västerbotten och Umeå kommun.
Anmälan
Anmälan senast två dagar innan respektive tillfälle via anmälningssidan. I anmälan anger du vilken eller vilka sändningar du anmäler dig till. Det är kostnadsfritt att delta. Länk till föreläsningarna skickas ut några dagar innan aktiviteten.
Kontaktuppgifter
Vid frågor eller funderingar, kontakta:
Maria Stefansson, Hälsoutvecklare Våld i nära relationer Region Västerbotten maria.stefansson@regionvasterbotten.se
Elisabeth Nilsson, Tillgänglighetsstrateg Umeå kommun
Dagens föreläsning
Funktionshinder, prostitution och våld
I denna föreläsning lyfts olika perspektiv på funktionshinder, prostitution och våldsutsatthet. Utöver en kort genomgång av vad forskningen på området visar berörs attityder kring personer med funktionshinder och prostitution samt upptäckt av och förebyggande arbete kring våldsutsatthet Föreläsare är Mikaela Starke, professor vid institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.
Nätet som en trygg och säker plats - erfarenheter från Anpassad IT, en distanskurs på Mora Folkhögskola för personer med måttlig intellektuell funktionsnedsättning
Under föreläsningen presenteras distanskursen Anpassad IT där datorn används som ett verktyg för kommunikation, dokumentation och information. För målgruppen som ofta har en ökad social sårbarhet har det utvecklats olika nätpedagogiska metoder samt tydliggörande pedagogik för att träna på att upptäcka tex bluffnyheter, risker, vad som är OK, på gränsen och inte OK och andra strategier i den digitala världen.
Kerstin Gatu är folkbildare och arbetsterapeut, verksam vid Mora Folkhögskola. Hon har arbetat med kognitivt stöd inom vuxenhabilitering. De senaste åren projektledare för Riksförbundet FUBs arvfondsfinansierade projekt, Anpassad IT – vägen till digital delaktighet 2014 – 2017 samt DigiJag en digital kognitivt tillgänglig lärmiljö 2018 – 2021. Idag arbetar Kerstin som pedagogisk projektledare i DigiJag Center - Nationellt kompetenscenter för deltagande i det digitala samhället.